bgERP
bgERP
"PIT STOP" след преминаване на държавна граница.
grenzu-bertritt-large-BG-png-2eyb

Кодове на държави.


Член 34, параграф 7 от Регламент (ЕС) № 165/2014 оказва, че водачите трябва да въведат символа на страната, в която започват или завършват работния си ден, в цифровия тахограф и това е непопулярна рутина, която често се пренебрегва. Новите регламенти от пакета за мобилност на ЕС също ще засегнат тази рутина - тъй като те предвиждат, че шофьорите трябва да въведат символа на дадена държава в тахографа веднага щом преминат границата ѝ.

Въведете при първа възможност след преминаване на границата, след намиране на безопасна зона, без да пречите на другите участници в движението.


Регламентът ще влезе в сила на 2 февруари 2022 г. Как точно ще изглежда това на практика обаче предстои да видим. Стандартът изисква кодът на държавата да се въвежда след преминаване на границата в държава-членка на първата спирка в тази държава-членка. Въпреки това, „първата спирка“ все още е много неясно дефинирана. Например регламентът гласи, че спирането трябва да се направи на възможно най-близкото място за спиране на или след границата. Само шофьорите с превозни средства, пътуващи с ферибот или влак, трябва първо да въведат символа на страната на пристанището или жп гарата, на която пристигат. Във всеки случай, регламентът вероятно ще доведе до това, че международните търговски превозни средства ще трябва да направят кратка принудителна почивка след пресичане на граница – тъй като кодът на държавата може да се въвежда само когато превозното средство е неподвижно. Дори самото въвеждане на кода на държавата може да отнеме известно време – така че вероятно можете да се досетите как тази наредба ще бъде приета от вече обсадения шофьорски персонал. Несъмнено отнема много време случаят в Испания, където съответните региони също трябва да бъдат въведени след въвеждането на идентификатора на държавата „E“.

Върнете се по-бързо на пътя!


Въпреки това, транспортните компании, които вече използват софтуерната надстройката DTCO 4.0e, са малко по-улесни. Благодарение на интегрирана карта за разпознаване на държава и регион, съответната държава се появява по подразбиране на дисплея. Шофьорите могат да го изберат там и след това да премахнат уморителното превъртане през до 29 кода на държави, за да намерят правилния. Между другото: Тъй като надстройката 4.0e не се нуждае от нов хардуер, най-новата версия може да бъде инсталирана при следващото посещение в сервиза. Надстройката е само малка инвестиция, която може да направи живота на шофьорите много по-лесен, и то не само за рутинния код на държавата.
Когато бъде въведен новият DTCO 4.1, той също така ще премахне досадната нова рутина за „спиране на място“, тъй като ще открива и съхранява местоположението на превозното средство в определени часове и места – включително гранични пунктове – през ежедневното работно време. DTCO 4.1 също така ще отговаря на строгите изисквания за сигурност и технология за криптиране, така че шофьорите вече няма да трябва да правят ръчни вписвания при преминаване на граница.